Salsa Tanfolyamok (páros)
Salsa Levi ® Táncstúdió

Salsa

Salsa

  A salsa közkedvelt gyűjtőfogalma a latin zenei és tánc műfajoknak. Szó szerinti jelentése:  salsa = íz, szósz, fűszer, amely egy könnyen érthető, népszerű szóként képviseli a latin kultúrát a világ bármely részén. A Karib Szigetekre hurcolt afikai rabszolgák vallási rituációiból és a 18. századtól divatba került európai zenék keveredéséből kifejlődött szerteágazó latin zenei és táncstílusok szolgáltak a későbbi salsa megjelenésének alapjául. 1959-ig a latin kultúra legnagyobb központja Kuba szigete volt, később a kommunizmus bevezetésével a fő kultúrális olvasztótégelyek Puerto Rico és az amerikai nagyvárosok lettek. Kuba elszigetelődésével a kubán belüli latin kultúra továbbfejlődése lelassult, míg a nagyvárosok (New York, Los Angeles) érdekes, lüktető művészvilága a nagy számban kivándorló latinok kultúrájára is élénkítő hatást gyakorolt.

Salsa "kontra" Beatles

  A salsa, mint fogalom az 1960-as években fogalmazódott meg. Közvetlen előzménye a Beatles térhódítása az amerikai fiatalok körében és a Fania All Stars, New York legnagyobb latin zenei kiadó vállalatának csőd szélére jutása voltak. 1968-ig a latin zene nem rendelkezett könnyen megfogható, hangzatos "márkanévvel", a lemezboltok látogatói majdnem százféle különböző műfajban kiadott és fémjelzett kategóriák közül voltak kénytelenek választani, amely igencsak nagy szakértemet igényelt.

 A problémát a Fania All Stars egy híres jazz zongoristája, Alben Larry Harlow egy marketingcélú, stílusteremtő gyűjtőfogalom bedobásával oldotta meg. Az első hivatalosan is salsa műfajú nagylemezét 1968-ban adta ki "Salsa !" címmel. A salsa így indult útnak világhódító útjára, és mára már széles körben táncolják New Yorktól Tokyóig, Los Angelestől Budapestig.

Salsa stílusok

  A gazdag múlttal rendelkező salsa többféle stílusban táncolható. A legnagyobb különbség történelmi okok miatt a kubai casino és az összes többi (amerikai) salsa stílus között tapasztalható. A kubai népi táncok jórészt vallási és rituális elemekből, a rabszolgák és a földművesek egyszerű falusi életet  ábrázoló mozdulatokból állnak. A salsa későbbi továbbfejlesztett változatai, mint pl. a New York-Puerto Rico stílus, vagy a Los Angeles Salsa már konkrétan a nightclubok páros érintkezési formájává vált, gazdagodva a mambó, a swing, a jazztánc , a hip-hop és a szalontáncok elemeivel.

  Ma a salsa táncosok kb. 90%-a a népszerű amerikai salsák valamelyikét, a Los Angeles vagy New York Salsát  (más néven: vonalas salsa) táncolja, amelyet megtanulva szinte bárhol, bárkivel tudunk táncolni. Tánciskolánkban a salsa tanfolyamokon kezdettől fogva a legújabb trendek szerinti és a legjobban használható táncelemeket  vesszük sorra, nehézségi sorrendben.

További információk a Salsa Történeté-ről itt:
A Salsa Története >>